ZINZO

Voor al jouw informatie over viervoeters!

Hoe loop de Zwangerschap van een hond van week tot week?

Puppys

Vrouwelijke honden (teefjes) bevallen normaal gesproken na 63 dagen na conceptie. De bevalling kan variëren tussen de 56 en 70 dagen afhankelijk van de exacte tijd van de bevruchting na de gemeenschap. Deze blog vertelt je hoe de zwangerschap van een hond van week tot week loopt. Ook geven we je praktisch advies een belangrijke informatie om de zwangerschap vlekkeloos te laten gebeuren.

 

Voordat je zwangerschap overweegt voor je teef is het belangrijk dat je eerst over de volgende punten nadenkt. Het is verstandig om alle vaccinaties voor de zwangerschap en voederperiode te nemen. Ga hiervoor eerst langs je dierenarts om alles op orde te hebben. Ook moet je geen teef zwanger laten worden totdat ze zelf volledig uitgegroeid en volwassen is. Bij de meeste hondenrassen is het krijgen van puppy’s geen slim plan totdat ze minimaal 2 jaar oud is. Het is ook niet ideaal om een te oude vrouwtjeshond zwanger te laten worden, de ideale leeftijd is tussen 2 en 5 jaar oud. Factoren die ook meespelen zijn het ras van je hond, de zwangerschappen in de stamboom en het advies van je dierenarts. Je zult altijd een dierenarts of een ervaren fokker moeten raadplegen over screening en voorafgaande maatregelen die geadviseerd zijn bij het ras wat je wilt laten paren.

 

1. Paren

Het paren tussen honden gaaf vaak vooraf aan een moment waar de honden spelen. Penetratie kan soms wel binnen 1 minuut ontstaan. Ook is het mogelijk dat er meerdere pogingen zijn, zeker als de partners geen ervaring hebben.

 

De reu gaat achter het teefje staan en penetreert haar, dit laat een vaginale reflex van start gaan die de reu vast houdt totdat het paren voorbij is. Deze reflex kan twee honden tot wel 15 tot 30 minuten samenhouden en kan er gek uit zien voor mensen. Dit kan er helemaal raar uit zien als de reu een draai maakt van 180 graden! Het is belangrijk om ze niet te scheiden op dit punt, dit omdat je schade kan veroorzaken.

 

Het paren betekent niet direct dat er ook direct een bevruchting plaatsgevonden heeft. Het kan zijn dat het teefje op het moment van paren niet vruchtbaar was. Het sperma van de reu kan tot wel 7 dagen in de baarmoeder van de teef overleven. De bevruchting kan dus 7 dagen na het paren nog steeds plaatsvinden. Om de kans van zwangerschap te vergroten wordt er vaak twee keer per dag gepaard met een rustperiode van 2 dagen. Sommige fokkers nemen ook bloedtesten bij het teefje af om erachter te komen wanneer ze het meest vruchtbaar is.

 

Bevruchting

Gestatie begint wanneer de vrouwelijke eitjes bevrucht zijn door het mannelijke sperma. Het bevruchtte eitje is het eerste tegen van een nieuw leven!

 

Het embryo begint bovenaan in de baarmoeder. Aan het einde van de eerste week zal deze langzaam naar beneden gaan richting de baarmoeder hoorns. Hier zullen ze zweven in baarmoedervocht.

 

hond koppel

 

2. Onderhoud

Wanneer je hond het grote moment gehad heeft kun je dezelfde verzorging als normaal uitvoeren. Het embryo is goed beschermd in de baarmoeder, lichte verzorging (stress vermijdend) veroorzaakt geen enkel probleem bij je hond.

 

In de eerste fase van de zwangerschap (35 dagen na het paren) is het doel om je hond zijn ideale gewicht vast te houden. Vroeg te veel gewicht aankomen is niet aangeraden voor optimale gezondheid. Een hond moet niet meer dan 10% aankomen ten opzichte van het ideale gewicht in de eerste 42 dagen van de zwangerschap. Je hond zijn energielevels zullen stabiel blijven op dit punt. De embryo’s ontwikkelen zich niet veel (in grootte), er is geen ander eetpatroon nodig tenzij het aangeraden wordt door de dierenarts.

 

3. Innesteling

De embryo’s gaan zich nestelen in de baarmoeder waar ze steeds verder zullen ontwikkelen. Ook worden de embryo’s beschermt door ene membraam wat zich ontwikkelt.

 

4. Bevestiging van de zwangerschap

Bezoek je dierenarts rond dag 25, rond deze tijd in de zwangerschap kan de dierenarts met een echo zien hoe de zwangerschap verloopt. Door een echo uit te voeren kan er vroegtijdig gekeken worden of er geen abnormale dingen gebeuren.

 

Ook is het mogelijk dat de dierenarts een bloedtest uitvoert om erachter te komen hoeveel relaxin aangemaakt is. Dit is een hormoon dat gemaakt wordt door de placenta. Afhankelijk van welke methode je dierenarts ook kiest is het altijd verstandig om de zwangerschap tijdig te laten bevestigen zodat deze goed in de gaten gehouden kan worden.

 

puppy zwart wit

5.   Foetus fase

Dag 35 is de laatste dag van het embryo (de eerste fase van de zwangerschap). Dee organen beginnen nu te vormen. Vanaf dit moment spreken we over een foetus in plaats van een embryo. Tijdens de foetus fase wordt het gewicht over het algemeen 75% meer.

 

6. Het keerpunt

Vanaf dag 42 veranderd de snelheid van de zwangerschap. Dit omdat de derde fase van de zwangerschap aangebroken is. De foetus ontwikkelt zich nu snel. Pootjes zullen ontstaan, het skelet begint sterker te worden en de foetus komt snel extra gewicht aan.

 

Door deze snelle ontwikkelingen verandert het dieet, er zal meer energie proteïne en mineralen in de voeding moeten zitten. Het lijkt misschien gek maar het kan zijn dat je hond op dit moment minder honger heeft dan normaal. Het is belangrijk om op dit punt te zorgen dat je hond alle voeding binnenkrijgt die ze nodig heeft. Je kan dit doen door in plaats van 2 grote maaltijden op een dag 5 kleinere maaltijden te geven.

 

7. Haar

Op dag 45 zal de foetus de eerste haren krijgen. Het skelet begint sterker te worden. De vacht en botten ontwikkelen zich op dit moment het snelst.

 

Wormen

Pas goed op voor parasieten omdat deze de puppy’s kunnen infecteren bij de geboorte. Het is daarom belangrijk om een afspraak te maken met je dierenarts zodat je hond ontwormd wordt. De dierenarts zal je adviseren hoe je het product moet gebruiken.

 

Voorbereiden op de bevalling

Vooraf gaande aan de bevalling wordt het aangeraden om een goede mand of kussen in huis te hebben omdat de zwangere hond natuurlijk extra gewicht met zich mee draagt. Bij het kiezen van een mand moet er goed gekeken worden naar of een mand of kussen genoeg steun geeft. Een orthopedische mand of kussen is hier geschikt voor door dat de vulling zorgt voor een betere slaap en lighouding.

 

Om verassingen te voorkomen is het verstandig om de plaats van de bevalling zo op tijd mogelijk voor te bereiden. De gekozen plek moet stil en afgezonderd zijn vaan de rest van het huishouden. Vergeet niet dat de ruimte warm gehouden moet worden omdat pasgeboren puppy’s dit nodig hebben. De vloer moet makkelijk te reinigen zijn. De moeder en haar puppy’s hebben deze plek voor een paar weken nodig, ver weg van alle afleidingen zodat de puppy’s rustig voeding tot zich kunnen nemen.

Orthopedisch kussen

8. Röntgenfoto

Rond dag 50 is het skelet van de foetus sterk genoeg. Zo kun je aan je dierenarts vragen of het nodig is om een röntgenfoto te laten maken. In veel gevallen wordt dit gedaan om het aantal foetussen vast te stellen. Op deze manier ben je bij de bevalling zeker dat alle puppy’s geboren zijn. Sommige dierenartsen zullen het niet nodig vinden om een röntgenfoto te laten maken.

 

Check het bed

Check dat je genoeg linnen hebt om het bed vaak schoon te maken. Het linnen moeten droog zijn wanneer je ze gebruikt. Zorg dat je een extra verwarming hebt om de puppy’s van genoeg warmte te voorzien. Ideaal gezien moet de temperatuur van de kamer tussen de 24 en 26 graden Celsius zijn in de eerste week. Dit is belangrijk omdat puppy’s in de eerste week hun lichaamstemperatuur nog niet kunnen reguleren.

 

Melk

Er komt een week voor de zwangerschap melk uit de spenen van de teef. Dit is geen betrouwbare manier om te bepalen wanneer de bevalling plaats gaat vinden.

 

Wel is het fijn om te weten dat je hond haar puppy’s te eten kan geven. Zorg dat je een bakje van baby honden melk hebt. Op deze manier heb je een alternatief als er iets mis zou gaan met de melkproductie van de moeder. Lees de instructies en het advies van hygiëne. Op voorhand melk hebben maakt het een stuk makkelijker als je de puppy’s zelf melk moet geven.

 

9. Net voor de bevalling

Instinctief zal de moeder een rustige plek uitzoeken om een nestje te maken en er te bevallen. Ze kan hierbij onrustig overkomen, maak je hier geen zorgen om. Als je nog geen nestje klaargezet hebt doe dit dan nu ver van alle drukte en afleidingen. De plek moet een makkelijke plek zijn waar ze kan slapen. Het is een goed idee om een doos te vullen met een dikke stapel kranten zodat ze goed van de vloer verwijderd is. Je kan de papieren bedekken met schone handdoeken, dekens of elk ander comfortabel materiaal. Het linnen en papier moet vaak vervangen worden zodra de bevalling plaatsgevonden heeft.

 

Als je denkt dat heet zonder al te veel stress mogelijkheid is om de spenen schoon en makkelijk bereikbaar te maken is dit aangeraden. Op deze manier kan ze bevallen en haar puppy’s op een zo hygiënische manier eten geven. Als je hond lang haar heeft kun je dit voorzichtig verwijderen met een rond eindigende schaar.

 

Neem de temperatuur drie keer per dag af. Een daling van 1 graden Celsius ten opzichte van de gemiddelde temperatuur van de vorige dag is vaak een teken van dat de bevalling plaats gaat vinden. De temperatuur daalt gemiddeld 1 graden binnen 48 uur voor de bevalling.

 

Bevalling checklist

  • Het nestje is op een rustige stille plek in het huis
  • De temperatuur van de kamer: er is geen vast getal om van uit te gaan, de meeste bronnen adviseren een minimale kamertemperatuur van 30 graden Celsius in de eerste 24 uur na de geboorte. Hierna kun je de temperatuur het beste laten dalen tot ongeveer 26 graden.
  • Een kleine voorraad puppymelk, mocht er iets misgaan
  • Vervangbare handschoenen
  • Keukenpapier
  • Weegschalen om de puppy’s te wegen
  • Het telefoonnummer van je dierenarts

 

Dierenarts

De bevalling

Normaalgesproken kunnen de meeste teefjes de bevalling zelf goed aan. Jouw rol bestaat uit zorgen voor een stille en rustige sfeer. Mocht je toch tegen problemen aanlopen twijfel dan nooit om je dierenarts te benaderen.

 

De bevalling kan een paar minuten tot een paar uur duren. Check iedere 15 minuten of alles helemaal goed gaat. Zorgen voor haar is ook niet laten merken dat je bezorgd bent.

 

Nadat de eerste puppy op de wereld gezet is. Opent de zwangere hond zelf haar foetale zak zelf, mocht ze dit niet doen dan kun je dit zelf doen met schone vervangbare handschoenen. Er zullen iedere minuut of uur puppy’s geboren worden.

 

Gewoonlijk worden zijn alle puppy’s binnen 1 à 2 uur op de wereld gezet, het is ook mogelijk dat hier meer tijd tussen zit. Weet ook dat het normaal is dat sommige puppy’s eerst met hun achterpoten geboren worden. Deze positie wordt ook wel de “breech” positie genoemd.

 

Maak je geen zorgen als je hond een placenta op eet zodra het naar buiten komt, dit is normaal.

 

Wat te doen

  • Check vaak de voortgang
  • Bel je dierenarts als bij verwarringen/ onzekerheden
  • Als je een pasgeboren puppy schoon wilt maken doe dit dan voorzichtig met een handdoek

 

Wat niet te doen

  • Niet aan de puppy’s trekken, zeker niet bij de pootjes. Dit maakt de bevalling niet makkelijker en kan schade veroorzaken
  • Doe de puppy’s nooit in koud water. Het is erg onwaarschijnlijk dat je water nodig hebt voor de puppy’s inde eerste weken, of anders moet aangeraden zijn door je dierenarts
  • Gebruik geen haardroger of föhn. Hier kun je brandwonden of uitdroging mee veroorzaken
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Meer artikelen

Slapendee honden

Hoelang slaapt een hond, Wat is normaal en wat niet?

Het klopt dat de meeste honden meer dan 8 uur slaap nodig hebben. Een volwassen mens heeft 7 tot 9 uur per nacht nodig. Een hond heeft ongeveer even veel slaap nodig als een peuter namelijk 10 tot 13 uur per dag. Hoeveel slaap een hond nodig heeft kan variëren per ras maar de meeste honden hebben tussen 8 en 13,5 uur slaap nodig.

Read More