ZINZO

Voor al jouw informatie over viervoeters!

De top 10 kleinste hondenrassen in de wereld

Altijd al een hond gewild die ook gemakkelijk bij jou op schoot kan? Dan ben je hier aan het juiste adres want in dit artikel zetten we de 10 kleinste hondenrassen ter wereld voor je op een rijtje.

 

Franse bulldog

10. Franse Buldog (9kg – 12kg)

Misschien ken je deze kleine maar gespierde krachtpatser al wel de Franse Buldog. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn platte maar redelijk brede neus en rechtopstaande oren.  De Franse Buldog is een aanhankelijke, vaak vrolijke gezelschapshond. Deze viervoeter is een doorzetten en zet het allerliefst alles naar zijn hand. Zorg er dus voor dat er duidelijke regels gesteld van wat er wel en wat niet mag.

Puppy’s van dit ras zijn over het algemeen niet erg moeilijk op te voeden, wel zul je net zoals bij elke puppy een flinke dosis geduld moeten hebben. Doordat deze viervoeter zo slim is zul je wel regelmatig met nieuwe spelletjes of afwisselingen moeten komen.

 

 

Boston Terrier

9. Boston Terriër (4,5kg – 11kg)

De Boston Terriër wordt vaak omschreven als de ideale gezinshond omdat ze intelligent, speels, kindvriendelijk, vrolijk zijn en niet vaak blaffen.  Dus als je opzoek bent naar een echte waakhond dan kun je de Boston Terriër beter overslaan.

Ook is deze viervoeter superleergierig, alleen kan het wel lastig zijn om zindelijkheid aan te leren. Dit omdat het een heel gevoelig ras is, het is belangrijk om de focus van je training op belonen te leggen in plaats van corrigeren.

 

Bichon Frise

8. Bichon frisé (4,5kg – 11kg)

De Bichon Frisé komt oorspronkelijk uit Frankrijg zoals de naam al hint. Dit hondenras is heel gehecht aan zijn/ haar baasje en is heel sociaal, ze gaan ook heel goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De opvoeding van een Bichon Frisé is vaak probleemloos, omdat ze het baasje graag vrolijk willen zien. Ook hebben ze snel door wat er van ze verwacht wordt, hierdoor is het trainen relatief gemakkelijk. Ook kunnen mensen meteen allergie voor honden over het algemeen goed tegen deze hond, natuurlijk geldt dit niet voor iedereen.

 

 

Shih Tzu

7. Shih tzu (4.5kg – 11kg)

De Chinese naam “Shih Tzu” betekend kleine leeuw in het Nederlands. Dit ras is zo genoemd door de lange haren hond het hoofd die ze de look van een leeuw geven. De Shish Tzu is een klein (4-7.2KG) lief en aanhankelijk hondenras. Dit ras is ook een van de oudste hondenrassen in de wereld sinds ze gefokt worden vanaf 8000 voor christus

De Shih Tzu is bekend door zijn lange zachte haren. Dit ras verhaart niet maar het haar blijft wel groeien, daarom is het belangrijk om dit regelmatig te onderhouden.

Het zijn hele lieve honden wanneer het benodigde geduld en training tijdens de puppyfase gegeven Deze honden zijn niet geschikt als waakhond maar kunnen wel goed in een appartement leven.

 

 

Mopshond

6. Mopshond (6 – 9kg)

De mopshond is een klein schattig hondje met een temperament. Ze staand bekend om hun platte ronde gezicht met diepe kreukels. De Engelse naam ‘Pug’ komt voort uit het Latijns en betekend ‘vuist’. Ze zijn zo genoemd omdat hun gezicht lijkt op een menselijke vuist.

Mopshonden kunnen tot wel 35 centimeter hoog worden en tussen 6 en 9 kg wegen. Ze hebben een plat rond hoofd, smalle oren, ronde ogen, gekrulde staart en diepe kreukels in het gezicht. Dit hondenras kan heel gevoelig zijn voor de toon van hun baasje. Dit betekent dat mopshonden gemakkelijk te trainen zijn. Buiten het formaat zijn dit uitstekende waakhonden. Ze zijn heel er loyaal aan hun familie en gaan goed samen met andere huisdieren.

 

 

Papilon

5. Papilon (3.6 – 4.5kg)

De Papillon is een kleine vriendelijke en aanhankelijke hond. De naam “Papilon” betekent “vlinder”, deze naam verwijst naar de oren die op vlinders lijken. Deze honden kunnen 28 centimeter hoog worden en tussen 3.6 en 4.5 kg wegen. De vacht van dit schattige hondje is lang en zacht. De Papilon heeft ook een temperament.

Om Papilon puppies goed op te voeden is het belangrijk om ze veel met andere honden om te laten gaan een om ze goed te trainen. Een dagelijkse wandeling is ook erg belangrijk voor een Papilon puppy. Verder is het ras erg charmerend en actief, ze houden ervan om hun baasje blij te zien. De Papilon kan een goed huisdier zijn voor een klein oppervlak. Wel is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen zodat deze mooi en zacht blijft.

 

 

Toy poedel

4. Toy Poedel (3-4kg)

Poedels staan bekend om hun schoonheid en temperament. Ze zijn alert, intelligent, loyaal en actief. Dit ras is er populair in Frankrijg sinds 1500. In Frankijk worden ze ook wel eens “Caniche” genoemd, dit betekent “eenden hond” in het Nederlands.

Er zijn drie type poedels die variëren in grootte namelijk: toy, mini en stadaard. De toy poedel is de kleinste en de standaard poedel is de grootste van de familie. De toy poedels hebben een maximumhoogte van 25 centimeter en wegen tussen 3 en 4 kg.

De toy poedels hebben een hebben een rond hoofd, hangende oren en ovale ogen. De mooie gekrulde vacht is wat de toy poedels zo populair maakt. De vacht kan uit verschillende kleuren bestaan zoals: wit, crème, zilver en abrikoos. Ook verharen deze gekrulde vachten niet, wel is het belangrijk om de vacht goed te onderhouden.

De toy poedel kan makkelijk getraind worden omdat dit een erg intelligent ras is. Ook heeft dit ras een bijzonder lief karakter. Ze houden ervan om tijd door te brengen met hun baasje en willen je graag gelukkig zien. Ook zijn toy poedels erg speels en hebben ze regelmatig beweging nodig.

 

 

Dwergkeeshond

3. Dwergkeeshond (1.9-3.5kg)

Dwegkeeshondjes zijn een van de meest populaire hondenrassen in de wereld. Ze staan bekend om hun kleine lichaam en wegen maximaal 3.5kg. Dwergkeeshondjes hebben een lange vacht die in 23 verschillende kleuren bestaat zoals bijvoorbeeld: crème, chocolade, rood, oranje en wit.

Omdat dwergkeeshondjes zo klein zijn is het makkelijk om ze overal mee naar toe te nemen. Met de juiste sociale skills en training zijn deze puppy’s heel lieve honden. Ze zijn actief, heel intelligent, sociaal en speels.

Je zou het niet denken door het formaat maar Dwergkeeshondjes zijn goede waakhonden. Dit omdat ze blaffen naar alles wat verdacht overkomt. Wel verhaart de vacht enorm veel. Dagelijks kammen is een must om de vacht in topconditie te houden.

 

 

Yorkshire terrier

2. Yorkshire terriër (1.3-3.2kg)

De Yorkshire terriër is een populaire hond door het kleine formaat, ze staan bekend om hun lange en zachte vacht. In een normale conditie wegen ze nooit meer dan 3.2 kg. Ze hebben een klein hoofd, zwarte kleine oogjes en oren in de vorm van een v.

Het temperament van het Yorkshire ras hangt af van de training en socialisatie in de puppytijd. Een wel getrainde Yorkshire terriër is zelfverzekerd en dapper. Dit ras is niet geschikt voor een leven dat veel buitenshuis plaatsvindt, omdat ze niet goed tegen hitte of kou kunnen. De Yorkshire terrier zijn goede waakhonden omdat ze blaffen naar alles wat verdacht is.

 

 

Chihuahua

1. Chihuahua (0.9-2.7kg)

Met een maximumgewicht van 2.7 kilogram is de Chihuahua het kleinste hondenras in de wereld. De Chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico. Het ras is vernoemd naar de Chihuahua staat in Mexico. Ze hebben een klein rond hoof, omhoog staande oren en ronde ogen. Dit ras kan zowel kort als langharig zijn. De vacht komt in veel verschillende patronen en kleuren. Het Chihuahua ras is een van de weinige rassen met zoveel patronen en kleurcombinaties.

Net zoals elk ander ras is vroege socialisatie en training een must voor Chihuahuas. Ze zijn erg intelligent, nieuwsgierig en leren makkelijk truckjes. Ze zijn erg loyaal aan hun familie en hebben de neiging om een extra goede band te krijgen met 1 persoon van de familie.

Net zoals Dwerg keeshondjes kun je Chihuahuas overal mee naar toe nemen door hun kleine formaat. Ook houden Chihuahuas ervan om je overal naartoe te volgen. Het kunnen goede waakhonden zijn omdat ze blaffen naar vreemde geluiden en personen. Je moet een Chihuahua niet alleen buiten laten omdat ze snel aangevallen kunnen worden door andere dieren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Meer artikelen

Slapendee honden

Hoelang slaapt een hond, Wat is normaal en wat niet?

Het klopt dat de meeste honden meer dan 8 uur slaap nodig hebben. Een volwassen mens heeft 7 tot 9 uur per nacht nodig. Een hond heeft ongeveer even veel slaap nodig als een peuter namelijk 10 tot 13 uur per dag. Hoeveel slaap een hond nodig heeft kan variëren per ras maar de meeste honden hebben tussen 8 en 13,5 uur slaap nodig.

Read More