ZINZO

Voor al jouw informatie over viervoeters!

Hoelang slaapt een hond, Wat is normaal en wat niet?

Slapendee honden

Is het normaal dat mijn hond de hele dag slaapt? Hoelang slaap een hond daadwerkelijk? Verandert het slaappatroon met de leeftijd mee en is het normaal dat mijn hond snurkt? Elke hondeneigenaar heeft op een punt gedacht dat hun hond heel actief of heel lui is. Deze onwetendheden kunnen snel weggenomen worden door te weten wat normaal hondengedrag is. Laten we direct beginnen met het ophelderen van deze vragen voor jou en jouw viervoeter.

 

Hoe belangrijk is slaap?

Slapen of rusten is noodzakelijk voor elk levend wezen, inclusief mensen en honden. Het is bewezen dat honden meer groeien wanneer ze uitgebreid kunnen dutten in de puppytijd. Wanneer we slapen rusten we en laden we op. Onze gedachten krijgen ook de kans om alle informatie te organiseren die we door de dag opgedaan hebben. Spelen, omgaan met andere honden en iedere dag op avontuur gaan zijn ook voor honden vermoeiend. Wel is het bijzonder dat honden anders slapen dan mensen.

 

hond in mand

Waarom slapen honden zoveel?

Je hebt vast wel gemerkt dat honden niet in een lange diepe slaap vallen zoals mensen. Dit komt doordat ze kortere slaap cyclussen hebben. Honden slapen vaak ligt en krijgen veel vanuit hun omgeving mee.

 

Honden spenderen een groot deel van hun dag aan slapen of relaxen. Buiten het feit dat ze veel minder Remslaap krijgen dan ons, hebben onze viervoeters energie voor tien als ze actief zijn.

Overdag meer dan 8 uur slapen om hun batterij weer op te laden is dan ook heel normaal voor honden.

 

Hoeveel slaap hebben honden nodig?

Het klopt dat de meeste honden meer dan 8 uur slaap nodig hebben. Een volwassen mens heeft 7 tot 9 uur per nacht nodig. Een hond heeft ongeveer even veel slaap nodig als een peuter namelijk 10 tot 13 uur per dag. Hoeveel slaap een hond nodig heeft kan variëren per ras maar de meeste honden hebben tussen 8 en 13,5 uur slaap nodig.

 

Puppies

Puppy’s slapen meer dan volwassen honden en nemen kleine dutjes gedurende de dag. Gemiddeld slaapt een jonge puppy tussen de 18 en 20 uur per dag. Het slaappatroon veranderd langzaam met hoe ouder ze worden.

 

Tijdens de groeifase rusten onze kleine haarballen meer. Dit maakt slaap noodzakelijk voor hun ontwikkeling. Daarom zul je je ook nooit druk hoeven maken of je hond te veel slaapt. Op deze leeftijd zijn ze alleen maar bezig met spelen, eten en slapen.

puppy

Volwassen honden

Volwassen of bejaarde honden slapen minder dan puppy’s. Ze zullen gemiddeld rond de 10 uur per dag slapen.

 

Honden, volwassen of nog klein woorden meestal vroeg wakker voordat wij mensen wakker zijn. In de middag wanneer we weer bij zijn met al ons werk liggen onze honden waarschijnlijk te slapen. Op deze momenten vragen wij ons af ‘’hoelang slaapt een hond?’’. De waarheid is dat ze alweer uitgerust zijn na hun powernap.

Bejaarde honden

Als je hond ouder dan 5 jaar is dan begint je hond oud te worden. Honden jaren zijn anders dan mensen jaren en voor hen gaat alles sneller.

 

Gemiddeld slapen bejaarde honden tussen de 16 tot 18 uur per dag. Het is meer rusten dan slapen, dat gebeurt natuurlijk door de oude leeftijd. Naarmate een hond ouder wordt dalen zijn energielevels, ze houden er dan ook van om op een comfortabele plek te liggen om te relaxen.

 

Het zal je misschien opvallen dat sommige honden de gehele dag slapen en daar is niks mis mee. Elke hond is anders en heeft andere behoeftes. Sommige honden eten heel veel als ze oud worden, sommige doen juist het tegenovergestelde. Dit geldt hetzelfde voor slapen. Afhankelijk van het ras, grootte en gezondheid van de hond variëren de slaappatronen.

bejaarde hond

 

Het ras en slapen

Gewoonlijk slapen kleine hondenrassen rond de 14 tot 16 uur per dag. Een gemiddeld groot hondenras slaapt minder dan kleine hondenrassen. De gemiddelde slaapuren liggen tussen de 10 en 14 uur per dag.

 

Grootte rassen kunnen meer uren slaap nodig hebben, dit ligt tussen de 14 tot 18 uur per dag. Soms noemen mensen grootte honden ook wel vloerkleden omdat ze zo veel kunnen slapen. Maar zoals hierboven vermeld zullen de slaapgewoontes variëren door dagelijkse routine, dieet en de gezondheid.

 

Sommige rassen zoals Buldog, Shih Tzu, Basset honden, Franse Buldog, Pekingees, Chow Chow, windhond, Sint-Bernard en Lhasa Apso slapen meer dan andere hondenrassen. Maar rassen zoals de Airedaleterriër, Dwergkeeshond, Lagotto romagnolo, Australische terriër en golden retrievers zijn een van de meest actieve rassen een rennen heel het huis door voor een groot gedeelte van de dag.

 

Onthoud wel dat elke hond met zijn eigen persoonlijkheid komt, informatie over het ras is maar een gemiddelde. Probeer te begrijpen wat normaal is voor jouw hond in plaats van wat normaal is voor het ras.

rennende honden

Wat kan de slaap van je hond beïnvloeden?

Buiten dat je hond ouder wordt kan het slaappatroon van een hond veranderen door stres, angst en onrust in hun dagelijkse routine. Sommige honden hebben heel veel energie en willen dus vaak en veel bewegen zodat ze vervolgens weer goed kunnen rusten. Gezondheidsproblemen zoals vaak plassen door problemen met de lever, krabben door vlooien en recente blessures kunnen een slaappatroon ook aanpassen.

 

Herinner je je nog dat honden sociale slapers zijn? Dat betekent dat ze zich aanpassen naar de situatie van zijn/ haar baasje zijn slaappatroon. Het zal je opvallen dat je hond vaak naast je of bij je komt liggen als jij ook aan het rusten bent. Maar honden zijn dag dieren dus ze zullen altijd meer actief overdag zijn dan nachts.

 

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Hoe ouder een hond is hoe meer je op de gezondheid moet gaan letten. Dit omdat de kans op plotselinge ziektes groter wordt. Bij oudere honden komen eerder leverziektes, hartziektes en diabetes voor.

 

Als je hond een van de volgende problemen ervaart dan moet je niet wachten om naar de dierenarts te gaan.

 

  • Langzaam wakker worden
  • Te slaperig zijn om oefeningen te doen/ te bewegen
  • Duidelijke veranderingen in het slaappatroon
  • Niet goed eten

 

De bovenstaande problemen zouden een gezondheidsrisico mee kunnen nemen waar je hond mee zit. Wees altijd alert en neem je hond mee naar de dierenarts.

Hoe verbeter je het slaappatroon van je hond?

Het veranderende slaappatroon hoeft niet altijd een medische reden te hebben. Een niet medische reden zou kunnen zijn dat jouw hond een nieuwe mand nodig heeft, wie houdt er nou niet van comfortabel slapen? Honden houden ervan om op bedden te slappen, waarschijnlijk omdat onze bedden het zachtst zijn. Je zou er dus vanuit kunnen gaan dat je huisdier opzoek is naar een zachter bed.

 

Als je hond een goede mand heeft maar nog steeds te weinig slaapt dan kun je het volgende proberen:

  • Laat je hond een eigen slaapplek in het huis kiezen
  • Geef je hond een bedtijd
  • Zorg ervoor dat ze een ongestoorde nachtrust hebben
  • Geef ze op tijd eten zodat ze tijd hebben om alles voor het slapen gaan te doen

 

Als je je zorgen maakt om je hond zijn slaappatroon dan kun je altijd langs experts gaan. Misschien realiseer je het nu niet maar een hond zijn slaap is heel belangrijk voor de gezondheid van de hond. Wees het beste baasje wat je kan zijn en zorg ervoor dat je je hond geruststelt. Wat slaap betreft slapen honden iedere dag van de week meer dan mensen, een beetje slaapkennis van honden kan dus geen kwaad.

Liggende hond

Zijn honden nachtdieren?

Niet direct, honden zijn sociale slapers en vallen dus onder de schemer actieve dieren. Dit betekent dat ze actief zijn bij zonsopkomst en zonsondergang. Ze zullen s ’ochtends vroeg en s ’avonds laat graag willen spelen, blaffen of een wandeling willen maken. Deze routine is een geheel normaal onder honden.

 

Waarom snurken honden?

Net zoals bij mensen kan een verstopte neus ervoor zorgen dat er gesnurkt wordt. Het gesnurk van honden is het luidst wanneer ze op hun rug slapen. Dit komt door dat de tong tijdens het slapen in de keel kan glijden waardoor er een verstopping ontstaat wat vervolgens een snurkgeluid maakt.

 

Andere redenen van snurken zijn overgewicht, allergieën of een hondengriep ook wel

Rinitis genoemd. Als je denkt dat je hond niet goed kan ademen raadpleeg dan direct dan een expert.

 

Conclusie

Honden zijn sociale slapers en slapen over het algemeen meer dan mensen. Het slaappatroon en kwaliteit van de slaap wordt beïnvloed door veel factoren. De beste manier om erachter te komen wat normaal is en wat niet is door je hond af en toe goed te observeren. Hopelijk heeft deze blog je wat wijzer gemaakt over jouw eigen viervoeter en zijn nachtelijke avonturen.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Meer artikelen

De top 10 kleinste hondenrassen in de wereld

10. Franse Buldog (9kg – 12kg)
9. Boston Terriër (4,5kg – 11kg)
8. Bichon frisé (4,5kg – 11kg)
7. Shih tzu (4.5kg – 11kg)
6. Mopshond (6 – 9kg)
5. Papilon (3.6 – 4.5kg)
4. Toy Poedel (3-4kg)
3. Dwergkeeshond (1.9-3.5kg)
2. Yorkshire terriër (1.3-3.2kg)
1. Chihuahua (0.9-2.7kg)

Read More