ZINZO

Voor al jouw informatie over viervoeters!

Is een Havanezer een hond voor jou?

Havanezer puppy rennend

De Havanezer is vrolijk en speels en houdt van slimme behendigheidsspelletjes zoals “trek het verstopte speelgoed met je poot onder de kast vandaan.”

 

Havanezers zijn zeer mensgerichte honden, ze houden ervan om op schoot te liggen en kunnen overdreven afhankelijk zijn – ze kunnen niet goed tegen lange tijden helemaal alleen zijn zonder gezelschap. “kunnen niet goed tegen” betekent ongelukkig en verveeld, dit kunnen ze uitten door te blaffen en destructief kauwen.

 

Hoewel vreedzaam en zachtaardig met iedereen (mensen en andere huisdieren), kunnen de Havanezers waaks zijn bij vreemden. Socialisatie is belangrijk om een ​​zelfverzekerd, extravert temperament op te bouwen, aangezien er een kans is op overmatige voorzichtigheid/timiditeit.

 

Havanezers hebben een onafhankelijke inslag, maar ze zijn geen dominant ras. Ze reageren goed op training met voedselbeloningen en ze houden vooral van het leren van trucjes. Veel Havanezers blinken uit in gehoorzaamheid en behendigheid training.

 

De grootste uitdaging tijdens het trainen is het aanleren van zindelijkheid, Havanezers zijn traag in het aanleren van zindelijkheid. Het blaffen moet ook worden ingeperkt. Veel Havanezers zitten graag op de hoge rugleuning van een bank of stoel en kijken uit het raam zodat ze bezoekers kunnen aankondigen.

 

Als je een hond wilt die…

 

 • Klein maar steviger is dan zijn kleine Maltese neef
 • Heeft niet veel beweging buitenshuis nodig (alleen dagelijkse wandelingen, plus ravotten in een omheinde tuin)
 • Is speels en een entertainer
 • Is een goede waakhond, maar is niet agressief
 • Heeft een lange vacht
 • Verhaart niet veel (een van de beste rassen voor mensen met allergieën)
 • Is goed met andere huisdieren

 

Dan is een Havanezer is misschien iets voor jou.

Als je niet wilt omgaan met…

 

 • “Verlatingsangst” (vernielzucht en blaffen) wanneer te veel alleen gelaten
 • Verlegenheid in sommige regels, of wanneer niet voldoende gesocialiseerd
 • Regelmatig poetsen en kammen (tenzij regelmatig kortgeknipt)
 • Milde koppigheid
 • Langzame Zindelijkheidstraining
 • Blaffen

 

Dan is een Havanezer misschien niet geschikt voor jou.

 

 • U kunt een aantal negatieve eigenschappen vermijden door een VOLWASSEN hond uit een dierenasiel of reddingsgroep te kiezen. Met een volwassen hond kun je gemakkelijk zien wat je krijgt, en veel volwassen Havanezers hebben al bewezen dat ze geen negatieve eigenschappen hebben.
 • Als u een puppy wilt, kunt u een aantal negatieve eigenschappen vermijden door de juiste fokker en de juiste puppy te kiezen.

 

Houd er rekening mee dat de overerving van temperament minder voorspelbaar is dan de overerving van fysieke eigenschappen zoals grootte of verharing. Temperament en gedrag worden ook gevormd door opvoeding en training.

 

 

Meer eigenschappen en kenmerken van de Havanezer

 

Als ik een Havanezer zou overwegen, zou ik me het meest zorgen maken over…

 

 1. Verzorging. Vachtverzorging is een grote verantwoordelijkheid. Havanezers moeten wekelijks worden geborsteld en gekamd, en ook om de paar maanden worden geknipt en getrimd. Anders blijft hun vacht groeien en wordt deze moeilijk trimbaar. Overweeg voor het gemak de vacht kort te knippen, zodat borstelen en kammen tot een minimum wordt beperkt. Dan zal je Havanezer er zijn hele leven als een schattige puppy uitzien.                                                                                                                       
 2. Zindelijkheid. De Havanezer behoort tot dezelfde “familie” van honden als de Bichon Frise en Maltezer en ze zijn allemaal traag om zindelijk te worden. Consistente krattraining is verplicht. Soms is een hondenluik nodig zodat de hond naar buiten kan wanneer dat nodig is (hoewel dat tot een ander probleem kan leiden als hij buiten blijft en blaft!). Je zult meer succes hebben als het potje bedekt is, omdat veel Havanezers weigeren om nat te worden. Als het potentiële zindelijkheidsprobleem voor u als een dealbreaker klinkt, geef dan niet op! Overweeg een reeds zindelijk volwassen Havanezer uit een asiel te adopteren.                                                                                                                                                                                                         
 3. Mogelijke verlatingsangst. Meer dan de meeste andere rassen heeft de Havanezer veel gezelschap nodig en wordt hij niet graag langer dan een paar uur alleen gelaten. Hij zal waarschijnlijk zijn ongeluk uiten door te blaffen of dingen op te kauwen. Om verlatingsangst te verminderen raden wij deze knuffel aan met piepjes en ratelgeluiden om uw hond bezig te houden.                                                                                                                                                                                                                                                        Havanezer in bloemen
 4. Zorg voor voldoende socialisatie. De Havanezer heeft de neiging een beetje afstandelijk te zijn tegenover vreemden. Als je niet genoeg socialiseert, of als je het op de verkeerde manier doet, kan hun natuurlijke voorzichtigheid verlegenheid of achterdocht worden. Lees meer over het socialiseren van uw hond.                                                                                                                                                     
 5. Potentieel blaffen. Zoals de meeste kleine honden kan de Havanezer snel blaffen als hij iets nieuws hoort of ziet. Maar je kunt voorkomen dat je Havanezer een chronische blafgewoonte ontwikkelt door de juiste relatie tussen jullie twee tot stand te brengen, waarbij jij de leider bent en hij de volger. Wanneer je Havanezer je respecteert, zal hij je regels volgen en stoppen met wat hij doet als je hem “Nee” zegt.                                                                                                                                                                                                 
 6. Mogelijke gezondheidsproblemen. De meeste Havanezers hebben een lange levensduur. Maar ze zijn erg vatbaar voor allergieën die hun kwaliteit van leven kunnen verstoren. De Havanezer kan allergisch zijn voor vlooien, gras, pollen, enzovoort. Allergieën zorgen ervoor dat een hond zichzelf krabt en kauwt tot aan vreselijke huidaandoeningen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Meer artikelen

Slapendee honden

Hoelang slaapt een hond, Wat is normaal en wat niet?

Het klopt dat de meeste honden meer dan 8 uur slaap nodig hebben. Een volwassen mens heeft 7 tot 9 uur per nacht nodig. Een hond heeft ongeveer even veel slaap nodig als een peuter namelijk 10 tot 13 uur per dag. Hoeveel slaap een hond nodig heeft kan variëren per ras maar de meeste honden hebben tussen 8 en 13,5 uur slaap nodig.

Read More