ZINZO

Voor al jouw informatie over viervoeters!

Welke Retrievers soorten zijn er? Maak kennis met alle 6 soorten

Alle Retrievers soorten zijn al jarenlang erg populair in Nederland, Golden Retrievers en Labrador Retrievers spannen de kroon. Ze zijn erg populair door hun lieve en energieke persoonlijkheid.

De American Kennel Club heeft deze rassen geclassificeerd als sport ras, omdat ze origineel gefokt zijn om mee te gaan met de jacht op eenden.

Deze twee retrievers zijn het meest populair maar er zijn zes verschillende soorten in totaal. Ze zien er bijna hetzelfde uit en zijn allemaal even lief maar eer zijn een paar kleine verschillen.

Karaktereigenschappen

Retrievers zijn jagershonden, dit houdt in dat als een jager een vogel raak schiet dat de retriever dit spot en de vogel gaat halen. Deze rassen hebben kleine vinnen tussen hun pootjes, dit maakt het gemakkelijker om een dier uit het water te halen. Ook hebben retrievers een zachte beet, op deze manier kan het geschoten dier zonder tandafdrukken teruggebracht worden.

 

Ze zijn erg goed in het volgen van commando’s en willen graag hun baasje vrolijk zien. Ook zijn ze erg geduldig, intelligent en leren ze snel. Deze kwaliteiten zorgen ervoor dat ze erg geschikt zijn om mee te werken. Dit kan in de vorm van blinde geleidehond, therapie, drugshond en zoeken naar vermiste mensen. En je kon het misschien al wel raden maar ze zijn ook erg goed in apporteren.

 

Hieronder vind je alle zes retriever soorten

1. Labrador Retriever

De Labrador retriever is het meest populaire hondenras in Nederland. Dit komt door hun lieve karakter en goede kwaliteiten. Dit ras kan een gele, zwarte of chocoladebruine vacht hebben en ze wegen tussen de 25 KG en 36 KG, mannetjes zijn over het algemeen zwaarder.

Dit soort retriever is bekend voor zijn korte, stugge vacht en otterachtige staar t die erg sterk is. Labrador retrievers hebben een lange geschiedenis met de visvangst van Newfoundland. Ze zijn erg populair geworden in het jaar 1800 toen het ras teruggebracht werd naar Engeland.

 

Ras informatie

Groep:                                 Sport honden

Hoogte:                               55 CM t/m 63 CM

Gewicht:                             25 KG t/m 36 KG

Haren:                                 Kortharig

Vachtkleur:                        Zwart, Chocolade of geel

Levensverwachting:         10 t/m 12 jaar

Golden retriever strand

2. Golden Retriever

Golden retrievers staan op nummer 3 van de meest populaire hondenrassen van Nederland. Je kunt ze herkennen aan hun brede hoofd en hun rechte snuit. Ook deze retriever soort zit voor energie en is een goede familiehond. De golden retriever is ontstaan in Schotland rond 1850. Er zijn drie verschillende variaties: Britse, Amerikaanse en Canadese ze hebben allemaal een goudgele kleur.

Ook hebben ze een vacht die water afwerend is en die regelmatig verhaart, om deze vacht mooi te houden moet deze regelmatig getrimd worden.

 

Ras informatie

Groep:                                 Sport honden

Hoogte:                               55 CM t/m 63 CM

Gewicht:                             25 KG t/m 34 KG

Haren:                                 Langharig

Vachtkleur:                        Ligt tot donker goud

Levensverwachting:         10 t/m 12 jaar

retriever

3. Chesapeake Bayretriever

Ook wel “Chessies” genoemd is de Chesapeake Bay retriever een sterke en stevige hond. Dit ras is groter en steviger dan de andere retrievers. De vacht is dik, golvend en water werend. De vacht komt in 3 verschillende kleuren: chocoladebruin, sedge (rood-goud) en dead grass. De kleuren zijn altijd geel of oranjeachtig. De naam is ontstaan vanuit de populariteit onder rijke eenden clubeigenaren in de Chesapeake baai in de 19e eeuw. Door hun olieachtige, dikke vacht konden deze retrievers het koude water van de baai aan. In Amerika is deze hond de 3e populairste retriever soort door hun vrolijke, intelligente en lieve karakter.

 

Ras informatie

Groep:                               Sport honden

Hoogte:                             53 CM t/m 66 CM

Gewicht:                           25 KG t/m 36 KG

Haren:                               Kortharig, krullend

Vachtkleur:                       Verschillende kleuren bruin, dead grass en sedge

Levensverwachting:        10 t/m 12 jaar

4. Flat-Coated Retriever

De zachte, vrolijk en energieke flat-coated retriever is zoals de naam al zegt een platliggende vacht die in zwart en leverkleur bestaat. Zoals golden retrievers is de vacht bij de staart, poten, buik en oren langer. Dit zijn plekken die regelmatig geborsteld moeten worden om het verharen te verminderen. Flat-coat retrievers zijn gefokt rond 1850 en hadden de naam ”Gamekeepers dog” totdat de golden retriever populair werd. De Flat-coated retriever was een lange tijd het populairste retriever ras in Engeland. Tijdens de 1e en 2e wereldoorlog werden deze honden een stuk minder populair en was er zelfs een dreiging tot uitsterven. De populariteit van dit ras nam gelukkig weer toe in de jaren 60. Dit ras leert erg snel en is gemakkelijk te trainen en ze worden pas volwassen na 3 tot 5 jaar. Ze staan ook wel bekend als “Peter Pan” onder de retrievers omdat het lijkt alsof ze zo laat volwassen worden.

 

Ras informatie

Groep:                                 Sport honden

Hoogte:                               55 CM t/m 63 CM

Gewicht:                             25 KG t/m 32 KG

Haren:                                 langharig, platliggend

Vachtkleur:                        Zwart, bruin

Levensverwachting:         8 t/m 10 jaar

Curly-coated retriever
© Zwoenitzer

5. Curly-Coated Retriever

De Curly-Coated Retriever is een van de oudste retriever soorten. Hij kwam voor het eerst voor in laat in 1700. De vacht is altijd bruin, leverkleurig en heeft stevige water werende krullen. Dit is de enige retriever soort die een langwerpig hoofd heeft. Ook is dit ras erg vriendelijk en speels met zijn familie. Met onbekende of nieuwe mensen zijn ze iets minder vriendelijk. De Curly-Coated Retriever komt waarschijnlijk voort vanuit twee uitgestorven hondenrassen, de Engelse water spaniël en de Retrieving Setter. Sommige mensen denken dat de krullen die niet vaak verharen voortkomen vanuit een kruising met Poedels.

 

Ras informatie

Groep:                                 Sport honden

Hoogte:                               59 CM t/m 69 CM

Gewicht:                             30 KG t/m 45 KG

Haren:                                 Kortharig, Stevige krullen

Vachtkleur:                        Zwart, leverkleurig

Levensverwachting:         10 t/m 13 jaar

6. Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een van de kleinste retriever soorten. Het een hele mooie, compacte retriever met een vacht van goud rood tot koperrood kleur. Ook zijn er kleine witte markeringen te vinden bij het gezicht, borst en pootjes. De Tolling Retriever moet wekelijks geborsteld worden en wel dagelijks tijdens het verharing seizoen door zijn dubbele vacht. Deze retriever is in Nova Scotia gefokt en bezit over een grote nieuwsgierigheid en heeft een snel reactievermogen. De term “Tolling’’ Komt voor uit de Waterfowl eenden die teruggebracht worden naar de jager in de stijl van een vos.

 

Ras informatie

Groep:                                 Sport honden

Hoogte:                               43 CM t/m 53 CM

Gewicht:                             16 KG t/m 23 KG

Haren:                                 Kort/ midden lange haren

Vachtkleur:                        Koper, Crimson, Goud-Rood

Levensverwachting:         10 t/m 14 jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Meer artikelen

Slapendee honden

Hoelang slaapt een hond, Wat is normaal en wat niet?

Het klopt dat de meeste honden meer dan 8 uur slaap nodig hebben. Een volwassen mens heeft 7 tot 9 uur per nacht nodig. Een hond heeft ongeveer even veel slaap nodig als een peuter namelijk 10 tot 13 uur per dag. Hoeveel slaap een hond nodig heeft kan variëren per ras maar de meeste honden hebben tussen 8 en 13,5 uur slaap nodig.

Read More

De top 10 kleinste hondenrassen in de wereld

10. Franse Buldog (9kg – 12kg)
9. Boston Terriër (4,5kg – 11kg)
8. Bichon frisé (4,5kg – 11kg)
7. Shih tzu (4.5kg – 11kg)
6. Mopshond (6 – 9kg)
5. Papilon (3.6 – 4.5kg)
4. Toy Poedel (3-4kg)
3. Dwergkeeshond (1.9-3.5kg)
2. Yorkshire terriër (1.3-3.2kg)
1. Chihuahua (0.9-2.7kg)

Read More