De Springer Spaniël is binnen net zo comfortabel bij het gezin als dat hij buiten mee op jacht gaat. Het is een van de meest oude rassen die altijd erg populair is. Dit is waarom we zoveel oude kunstwerken van de Springer Spaniël kunnen vinden.
De Engelse Springer Spaniël is een lieve, vriendelijke, ondernemende en middelgrote hond die van bewegen houdt en dagelijkse verzorging. Springer Spaniels kunnen goed omgaan met zowel kinderen als ouderen. Ze zullen het gezelligst zijn wanneer ze goed getraind zijn en op vroege leeftijd gesocialiseerd zijn.
De Engelse Springer Spaniël wil zijn baasje graag vrolijk zien, leren snel en luisteren goed. De Springer is een intelligente en snelle hond samen met goede looks, loyaliteit en vertrouwen. Deze eigenschappen maken dit een heel populair ras.
Karakter eigenschappen
- Familiehond100
- Goed met andere honden80
- Hoeveelheid energie80
- Goede waakhond60
- Goed met kinderen60

Lengte
50 CM (reu)
48 CM (teef)
Verwachtte leeftijd
12 t/m 14 jaar
Gewicht
22.5 KG (reu)
18 KG (teef)
Welke hoeveelheid verzorging kun je verwachten?
Engelse springer spaniels zijn over het algemeen erg gezonde honden. Er zijn natuurlijk altijd wel gezondheidsrisico’s en genetische zwaktes bij elk ras. Een van de genetische zwaktes zijn ellenboog en heup dysplasie, ook is het oog een gevoelige plek. Verantwoordelijke fokkers zullen de honden hier op screenen om erachter te komen waar je hond gevoelig voor zou kunnen zijn. De Springers oren moeten regelmatig gecheckt worden om infecties vroegtijdig te spotten, ook zullen de tanden regelmatig gepoetst worden.
Wekelijks borstelen zal helpen om zand en losse haren uit de vacht te verwijderen. Elke klit kan verwijderd worden met een borstel of hondenkam. Je kan er voor kiezen om je Engelse Springer Spaniël zelf te trimmen of dit door iemand te laten doen. Ook zullen de nagels regelmatig getrimd moeten worden om problemen bij lopen en rennen te voorkomen.
Terwijl ze het vrolijkst zijn als ze binnen kunnen leven met hun familie is de Engelse Springer Spaniël altijd in voor buitenactiviteiten zoals lange wandelingen. Met genoeg beweging kan dit ras een goede match zijn voor baasjes met een kleiner woonoppervlak. Natuurlijk is het altijd ideaal als een hond een grote woonruimte heeft met een tuin waar hij in rond kan rennen. Dit ras houdt er ook van om uitgedaagd te worden, dit kan in de vorm van trainingen en rennen en andere activiteiten.
Vroege socailisatie en puppy training zijn belangrijk en zorgen ervoor dat je Engelse Springer Spaniël opgroeit tot een leuke, lieve en goed gemanierde hond. Dit ras is erg intelligent en levendig, regelmatige training en zachte sturing zijn er belangrijk. Het baasje moet zorgen dat hij altijd de controle heeft omdat dit ras erg nieuwsgierig is en er graag op uit gaat. De springer wil graag met zijn familie zijn, te vaak alleen thuis zijn kan dan ook zorgen voor ongewenst gedrag.
Geef je Springer goede kwaliteit passend bij de leeftijd en activiteit level. Beloningen kunnen belangrijk zijn bij het trainen. Wel moet je opletten dat je hond geen overgewicht krijgt door te veel beloningen. Het is beter om geen gekookte botten en eten met een hoog vetgehalte te geven. Lees je ook in over welk eten veilig is voor je hond en welke niet. Raadpleeg je dierenarts als er vragen of onduidelijkheden zijn.

Geschiedenis
De Spaniël is een hondenras dat al erg lang bestaat. De Engelse Springer Spaniël is ontwikkeld in Shropshire, Engeland. De oprichting van de Spaniël club is rond de 1880s in Engeland opgericht. In 1902 heeft de English Kennel Club het ras Engelse Springer Spaniël erkend als ras.
De Amerikaanse Kennel Club heet de eerste Engelse Springer Spaniel in 1910 geregistreerd. Dit ras werd er populair in 19244, dit komt mede door de oprichting van de Engelse Springer Spaniël Association. De Engelse Springer Field Trial Association (ESSFTA) is opgericht als moederclub voor het ras in 1927. Deze club promoot vandaag de dag dit ras nog in ring en veld competities.